Dua Lelaki Ini, Terjah Kedai Makan Menarik Di Johor Tengok Apa Terjadi…

Namun begitu, selain dari kehebatan pasukan biola sepak Johor darul takzim juga terkenal sebagai sebuah negeri yang maju dan kian pesat membangun dari segi ekonomi, pembangunan dan juga sebgai pusat pelancongan yang top di Malaysia.

Dengan keindahan gugusan pulau yang terjaga rapi kelestariannya, pantai-pantai yang bersih lagi membiru serta kaya dengan keunikan budaya dan adat tempatan sudah pasti Johor menjadi salah satu lokasi perlancongan idaman para anak watan mahupun pelacong- dari luar negara.

Selain itu juga, bagi penggemar makanan, Johor Darul Takzim sudah pasti tersenarai sebagai lokasi makanan menarik yang wajib untuk dilewati dan diterokai. Jika anda sedang mecari lokasi makanan yang unik, asli dan traditional disekitar JB?

Teruskan membaca senarai 4 tempat makan menarik di Johor Bahru yang terbaik untuk dicuba bersama rakan-rakan, keluarga mahupun insan istimewa.

1. Bigdaddy’s Family Cafe & BarberShop

Bigdaddy's Family Cafe & BarberShop - Gambar Restoran
Sumber: Big Daddy’s Cafe

Bigdaddy’s Family Cafe & BarberShop menawarkan pelbagai jenis hidangan yang mengiurkan dan mengenyangkan.

Kedai ini memang sesuai sekali untuk anda singgah sekiranya perut menggerodak kelaparan, ini kerana anda boleh memilih daripada 10 jenis dulang hidangan yang lebih dari cukup untuk dinikmati oleh 3 – 5 orang. Antaranya adalah dulang western, dulang nasi goreng seafood, dulang nasi kambing bakar, dulang shell out dan banyak lagi.

2. The Pinggan Cafe Johor Bahru

The Pinggan Cafe Johor - Gambar Restoran
Sumber: SC

The Pinggan Cafe Johor Bahru adalah sebuah kafe yang cukup selesa untuk dilawati bersama keluarga.

Kalau anda nak tahu, kafe ini bukan sahaja lengkap dengan surau tapi juga bilik permainan untuk kanak-kanak. Selain itu, kafe ini juga luas dan lapang untuk keselesaan pelanggan yang datang bersama keluarga.

Kafe ini bukan sahaja selesa dan serba lengkap dengan pelbagai fasiliti, tapi juga menyediakan pelbagai hidangan menarik yang dihasilkan dengan penuh kepakaran. Antara masakan yang menjadi pilihan ramai pelanggan adalah seperti cheezy crispy chicken chop, nasi goreng kampung kambing, volcanic burger, mee bandung, grill chicken hamburger dan nachos cheese.

3. JBorn Cafe & Bistro – Kg Melayu

JBorn Cafe & Bistro Kg Melayu - Gambar Restoran
Sumber: Syaiful Isa

Menawarkan lebih daripada 40 jenis menu, antara pilihan yang akan dibentangkan di depan mata anda setibanya di café ini nanti adalah makanan seperti lasagna beef, tom yam Thai, monster beef burger, beef nachos, pulut mangga, nasi ayam, nasi kambing, mee bandung, lamb chop, cheezy fried chicken chop dan macam-macam lagi. Apa yang anda teringin nak makan? Masakan Thai? Melayu? Western? Semuanya ada di sini.

Bagaimana dengan kualiti layanan pelanggan di kedai ni? Cukup pantas walaupun sering dipenuhi orang ramai. Suasananya sebagai restoran terbuka juga menambahkan lagi keselesaan dan rasa santai.

JBorn Cafe & Bistro Kg Melayu - Gambar Makanan
Sumber: J BORN

Untuk penegtahuan anda, terdapat 3 cawangan Jborn Café & Bistro di sekitar Johor Bahru ni iaitu di Kempas, Kampung Melayu dan juga Taman Adda Heights.

4. Haji Wahid Mee Rebus

Haji Wahid Mee Rebus
Sumber: haji wahid mee rebus jb

Setiap negeri pasti akan ada tempat atau lokasi “legend”nya yang tersendiri. Sebut saja Haji Wahid Mee Rebus sudah pasti rakyat JB mengenalinya.

Kelegendaannya sering  dikatakan oleh penduduk setempat kerana sejarah penubuhan kedai ini bermula dari tahun 1918 lagi oleh Pak Baidali. Dan kemudiaannya perniagaan ini diteruskan oleh anaknya Haji Wahid tersebut pada tahun 1938. Jika dihitung kedai ini sudah beroperasi kira-kira 101 tahun. Wah sememangnya cukup legend kedai ini!

Keaslian resepi turun-temurun yang digunakan oleh mereka menjadi daya penarik utama pelanggan ke kedai ini. Bagi peminat masakan melayu asli inilah tempat yang sesuai untuk anda.

Korang yang mana tengok artikel ni nak dua lelaki ini terjah kedai korang boleh hubungi no 011-19311629 atau email info@smartdigita @ DM FB @smartdigitalhq..