Kayu Balak Saiz ‘Giant’ Jadi Bualan Netizen!

Bila sebut sahaja pasal kayu balak sudah pasti terlintas dalam fikiran korang panjang dan berbentuk silinder.

Biasanya kayu balak ini berada di hutan yang tebal dan mempunyai permintaan yang tinggi tidak kisahlah apabila sesiapa yang mempunyai perniagaan ini antara orang terkaya.

Kini di Malaysia terdapat pelbagai jenis kayu balak iaitu Balau, Chengal, Merbau, Keranji, Resak, Campuran Kayu Keras, Kapur, Kempas, Kelat Merah, Keruing, Kulim, Mengkulang dan sebagainya.

Namun mengikut laman web forestry.gov.my setakat 2017 kayu balak jenis Chengal mencatat harga yang paling tinggi iaitu 2,427.

Oleh itu, baru-baru ini viral di satu page Facebook ViralMeletop apabila dimuat naik Saiz Kayu Balak Luar Biasa!

Menurut ViralMeletop gambar tersebut dirakam pada jam 5.50 petang berdekatan R&R Temerloh Arah Barat Lebuhraya Pantai Timur.

Sumber ViralMeletop

Dalam posting tersebut ada menyatakan beberapa ‘point’ berkaitan lokasi diambil,lesen pembalakkan, pemeriksaan hutan dan pihak berkuasa.

Rata-rata netizen komen positif tentang posting tersebut. Antaranya adalah:

Terpaksa bwak yg besar gedabak..nk bt kertas..bnyak sgt kertas siasatan yg perlu dibuka dek kerana sorang tu..
Hutan licin nanti,pahtu nanti lancarkan kempen ‘selamatkan harimau malaya’…yg kena salah pemburu haram….pdahal punca sebenar yg sorang tu..

Dek krana dia ,bnyk kertas siasatan nk kena bukak,kertas hbis..terpaksa membalak..botak hutan smpai harimau pun nk pupus.
Hujung2 mak dia ckap harimau pun menangis. Memang ptutlh bt petisyen tangkap dan sumbat..hahaha

Perjalanan terakhir…walaupun dia bukan cengal atau merbau sebesar itu,tiada lagi tatapan untuk anak cucu kita….tak senilai cukai yang dibayar

Ohhhh..itu batang pokok keladi..mana ada orang nampak balak..(P.Ramlee..kata..” siapa tak nampak alamat nye!!!…ohhh….baru NAMPAK..NAMPAK..NAMPAK..

Pokok ketapang tu rasanye.. Klu di swak mmg pokok ketapang paling besar dan tinggi.

Aduhhh… Syg aihhh… Pokok sebesar nie pasti usia dh beratus thun… Hnya sesaat sahaja tumbang dtebang orang…. Tedah eh….

Artikel lain: Mek Yun TikToker Cina Fasih Kecek Kelate!

Nilai 3 pun boleh jadi kat selangor….ni kan pulak balak ..mungkin import dari cina ..bukan hutan simpan punya ..mungkin bukan cengal p kayu pokok bunga raya….

Sumber