Zakir Naik pertahan kenyataan Ustaz Azhar Idrus selepas ramai orang mengkritik beliau

Inilah contoh di mana orang Islam sudah mula berani mempertikai pendapat seseorang yang bergelar ustaz dan alim ulama. Mereka berani mempersoal pandangan alim ulama umpama merekalah lebih pandai dan arif tentang agama.

Itulah apa yang berlaku ke atas penceramah bebas, Ustaz Azhar Idrus selepas menyatakan umat Islam tidak boleh membersihkan rumah ibadat agama lain. UAI menjawab soalan yang diajukan tentang video yang menunjukkan sekumpulan pelajar universiti bantu membersihkan sebuah kuil sebelum ini.

Akibat dari jawapan itu, ramai juga yang mempersoal mengapa pula kita tidak boleh membantu?

Kec4man demi kec4man diterima UAI dan itu menyeb4bkan terpanggil seorang lagi tokoh Islam hebat, Dr. Zakir Naik untuk mempertahankan kenyataan UAI.

“Beliau adalah orang yang berilmu” – Zakir Naik

Ustaz Azhar Idrus ketika ditanya (dalam ceramah) adakah umat Islam boleh bersihkan. Beliau berkata perkara itu tidak dibenarkan dalam Islam. Ramai orang mengkritik beliau.

Saya pernah berjumpa dengan beliau sebelum ini. Bagi saya beliau adalah orang yang berilmu dan jawapan itu betul. Saya bersetuju sepenuhnya dengan beliau.

Zakir Naik menjelaskan isu ini dengan hujah yang cukup kuat dan banyak contoh situasi dalam video yang dimuat naik. Lar4ngan ini bagaimanapun tidak bermakna umat Islam menjadi mvsuh penganut agama lain kerana itu adalah kepercayaan mereka dan kita pula dengan kepercayaan kita.

Walaupun kita tidak boleh membantu membersih rumah ibadat mereka, kita boleh membantu memberi sumbangan lain seperti kewangan, memberi rawatan perubatan, membeli perabot dan sebagainya.